Tre mordmisstänkta män inför Gällivare tingsrätt idag

I dag torsdag började rättegången mot tre män misstänkta för mordet på en 28 årig man från Uzbekistan i Gälllivare under nyårshelgen.

Idag började rättegången vid Gällivare tingsrätt mot tre män misstänkta för att ha mördat en 28-årig asylsökande man från Uzbekistan. En av männen erkänner att han ensam har misshandlat och mördat 28-åringen. Men det tror inte hans advokat på utan säger att det finns en hotbild mot hans klient.

30-åringen som erkänner mordet har inte avslöjat något motiv men har i förhör nämnt att offret krävde pengar av flera asylsökande. Rättegången i Gällivare mot de tre mordmisstänkta männen från Azerbadjan och Vitryssland beräknas pågå i sex dagar.

Den döde mannens kropp hittades dumpad fem meter från en väg utanför Gällivare. Tingsrättsförhandlingarna i Gällivare föregicks av en noggrann säkerhetskontroll av åhörarna. De tre misstänkta männen fördes in och ut i rättssalen med handfängsel.

Det var under de sista dagarna i december förra året som den 28-årige mannen från Uzbekistan misshandlades under ett helt dygn i en lägenhet i Malmberget. Slutligen tejpades han mun och näsa så han inte kunde andas. Ett örngott och en plastsäck drogs över hans huvud och mannen kvävdes till döds.

En av de för mord misstänkta männen har erkänt att han mördat 28-åringen. De andra nekar till mord men erkänner att de har hjälpt till att forsla bort kroppen.

Upprinnelsen till fyndet av den döda kroppen som var nergrävd i snön var en man som iakttog flera män i två bilar vid en väg utanför Gällivare. Vittnet såg hur något hade släpats från bilen. När männen hade lämnat platsen gick vittnet dit och kände då något som liknade tår eller fingrar i det dumpade byltet. Han ringde omedelbart polisen.

Huvudmannens advokat Bengt Nergård tror inte på sin klient som hävdar att han ensam har misshandlat och mördat 28-åringen.

- Det var ju ganska uppenbart att han inte kunde ha gjort det här ensam. Han riskerar livstids fängelse, säger advokat Bengt Nergård

Något egentligt motiv till mordet vill inte huvudmannen berätta om. Men han har i förhör sagt att den mördade 28-åringen var ond och gjorde onda saker.

- Det finns uppgifter från många om att det finns ett penningmotiv, säger advokat Bengt Nergård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".