Stor ökning av läkemedelskostnaderna

Norrbotten är ett av de län där kostnaderna för läkemedel stigit mest under året. Den totala läkemedelsförsäljningen ser ut att öka mer i år än tidigare. De första tre månaderna har försäljningen ökat med 7,3 procent till 7,7 miljarder kronor, enligt Apoteket AB.

För hela året räknar Apoteket med en ökning på mellan tre och fyra procent. Högst var ökningen i Västerbotten med 11,5 procent och Norrbotten med 10,1 procent.

Till skillnad från tidigare år, då läkemedel mot folksjukdomar som till exempel magsår och högt blodtryck stod för de stora kostnaderna, ökar kostnaden numera mer för läkemedel mot reumatiska sjukdomar och cancer.

Orsaken är bland annat att dyra originalläkemedel mot exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och magsyrerelaterade sjukdomar bytts ut mot billigare kopior.

- De flesta nya läkemedel som kommer är på området cancer och reumatiska sjukdomar. Det handlar om små patientgrupper men väldigt dyra läkemedel. Till skillnad från tidigare då det handlade om stora patientgrupper och ofta förebyggande behandling blir det här en utmaning för landstingen att hitta ett sätt att hantera kostnaderna, säger Katarina Antonov, som är chef för Apotekets statistikenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista