Robert Westin, ledamot i Sportfiskarna.

Ljusnande framtid för sportfisketurismen

Fiskeriverkets styrelse fattade under onsdagen beslut om att öka skyddet av lax- och havsöringsbestånden i Bottenviken. Sportfiskarna välkomnar beslutet.

– Fiskeriverkets redovisning över tillståndet för öring- och laxbestånden i Norrlands outbyggda älvar är en skrämmande läsning säger Robert Westin, bodensare, ledamot av Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Fiskeriverkets beslut att öka minimimåttet för öringen, förbjuda visst fiske med nät på grundområden och fortsatt skydda laxbestånden visar på en vilja att prioritera vården av Norrlands lax- och öringbestånd.

Beslutet är ett bra första steg på vägen mot ett långsiktigt klokt sätt att förvalta bestånden som skapar framtidstro i de norrländska älvdalarna. Studierna är många som visar att laxen värderas till flera tusen kronor per kilo när de tillåts vandra upp i älvdalarna och fångas av sportfiskare istället för fasta fisken i mynningsområdena.

Forskning vid Umeå Universitet har visat att minst 200 långsiktigt hållbara årsarbeten kan skapas i fisketurismföretag om laxen och öringen tillåts att återvandra till sina hemälvar.  

– Idag vallfärdar svenska sportfiskare till Kolahalvön och Norge med priser på flera tiotusentals kronor per vecka för att fiska lax. Vår ambition inom Sportfiskarna är att skapa ett minst lika bra sportfiske i de norrländska älvarna, säger Robert Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".