Miljöminister Lena Sommestad (s)

Miljöministern kritiserar borgerliga alliansen

Miljöminister Lena Sommestad (s) kritiserade den borgerliga alliansens politik vid ett besök i Luleå på torsdagen, bland annat när det gäller sociala nerskärningar, försämringar i miljöfrågor och utbildningen.

Hon var också kritisk mot att aliansen är tveksam till att bygga Norrbotniabanan.

- De borgerliga partierna förstår inte vikten av att vi satsar på godstrafik på järnväg och där är Norrbotniabanan en viktig länk. Godstransporterna är ett av våra största problem, när det gäller miljön. Men godstransporterna är också strategiskt viktiga, när det gäller att utveckla ekonomi och sysselsättning i Sverige, sa hon.

Lena Sommestad sa också att den borgerliga alliansen vill försämra för arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer och minska anslagen till miljösatsningar. Det skulle också bli färre platser på högskolorna. Själv ville hon se 628 fler platser vid Luleå tekniska universitet och 17 miljoner mer till forskningen. Hon talade om att införa en kilometerskatt för tunga landsvägstransporter, men att det kan göras regionala undantag, så att till exempel skogsnäringen i Norrbotten inte drabbas. Samtidigt krävde hon krafttag mot utsläpp av kväveoxider från dieselbilarna och industrin och det kan beröra bland andra LKAB.

- Luftmiljöproblem är ett mycket stort hälsoproblem. Därför måste vi ta krafttag för att få ned halterna av till exempel kväveoxider. Jag kan inte uttala mig om miljötillstånden för LKAB för de får företaget ansöka om enligt miljöbalken. Svensk industri brukar vara bra på att klara dessa miljövillkor på ett bra sätt, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista