Kritik mot otillräcklig hörselvård

Landstinget i Norrbotten får kritik av förbundet för hörselskadade i Norrbotten för hur döva och hörselskadade prioriteras. Enligt Östen Fjellborg, som är ordförande för de hörselskadade i Norrbotten, behövs fler tolkar och audionomer, som kan hjälpa de hörselskadade med hörhjälpmedel.

Enligt de hörselskadade i Norrbotten verkar det vara stora problem med bemanningen av personalen inom hörselvården.

- Inte minst här i Kirunaområdet saknas kompetent personal. Hörselskadade lider och får inte den service de behöver, säger Östen Fjellborg.

Eva Forsberg, chef för syn- och hörselenheten i Norrbotten, menar dock att situationen för de hörselskadade i Norrbotten är god, jämfört med till exempel Västerbotten.

- Vi får till och med ta emot patienter från Västerbotten, där väntetiderna kan vara ett par år för hörselhjälpmedel till hörselskadade, säger hon.

Klarar vårdgarantin

- Det som kan upplevas som att vi inte hinner med är när våra tolkar blir dubbelbokade, vilket naturligtvis händer. Men när det gäller tjänster så är alla våra tjänster besatta idag, när det gäller vuxendövtolkar. Vi klarar ocksåvårdgarantin på att man ska få hjälp inom tre månader, säger Forsberg, som menar att det egentligen inte finns någon väntetid att tala om i Norrbotten idag.

Fotnot:
En audionom är specialistutbildad för att testa ut och ställa in hörselhjälpmedel åt hörselskadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista