Etablering av ett kompetenscenter för palliativ vård

Det finns långt gångna planer på att skapa ett nationellt kompetenscenter för palliativ vård i Piteå.
- Den vård som sjuka personer får i livets slutskede skiljer sig markant mellan landets kommuner. säger enligt Ulla Burman på Sapiential, som arbetar för etableringen på uppdrag av Piteå kommun.

Ett exempel på hur landets palliativa vård skiljer sig mellan kommunerna i landet är smärtlindring. Kunskapen kring smärtlindring för personer i livet slutskede är bristfällig på många orter, enligt Ulla Burman, och ett kunskapscenter skulle kunna hjälpa patienterna att få rätt vård för att slippa lida när man väntar på döden.
Tanken med kunskapscentretär att man ska kunna få hjälp med andra frågor utanför sjukvårdens kompetens.
- Kanske har man ångest och lider av andlig nöd, då ska man kunna få hjälp att få prata med en präst om döden, säger Ulla Burman.

Fem år
I fem år har Piteå kommun arbetat för en etablering av ett nationellt kompetenscenter för palliativ vård. Men först nu har planerna fått stöd av politiker på riksdagsnivå. Nyligen uppvaktade företrädare för kommunen riksdagsledamöter angående etableringen.
Hoppfullt
Enligt Ulla Burman ser det hoppfullt ut, trots att man inte fått besked om finansieringen ännu. Politikerna äger frågan just nu, men Ulla Burman räknar med att det ska bli ett kompetenscenter i Piteå.
I första skede skulle kompetenscentret sysselsätta runt femton personer och omsätta 10-15 miljoner kronor, vilket motsvarar en medelstor vårdcentral i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista