Gruvarbetarna säger nej till LKAB:s lönebud. Foto: Magdalena Martinsson

Stormigt möte i Malmbergsgruvan

Efter ett stormigt och känsloladdat möte i LKAB:s Malmbergsgruva på fredagsmorgonen öppnade ledningen dörren för en ny löneförhandling. Stämningen på mötet med ledningen beskriver han som laddad.

Gruvarbetarna krävde på mötet att få svar på varför ledningen vägrar gå med på deras krav om högre lön. Vd:n Martin Ivert var där för att svara. Men Thomas Nilsson ordförande för Gruvfyran är inte nöjd med svaren.

– Hela matsalen var full med folk, vi har aldrig varit så mycket folk på ett möte sedan 60-talet, i samband med gruvstrejken. Det ställdes frågor och det svarades, men jag vet inte hur nöjd gruvjobbarna är med dom svaren, säger Thomas Nilsson

LKAB gör rekordvinster o enligt tidningen Dagens arbete är LKAB ett av de absolut mest lönsamma företagen i världen. Och Thomas Nilsson är övertygad om att fackets krav på ungefär 1 200 kronor mer i månaden för en gruvarbetare inte skulle sätta LKAB i en sämre situation. 

Men enligt Thomas Nilsson öppnades dörren för en ny löneförhandling i slutet av mötet. Och han räknar med att man får ett nytt lönebud att ta ställning till på medlemsmötet på onsdag.

Vd:n Martin Ivert vill inte kommentera mötet eller situationen kring lönerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista