Gunilla Eliasson i Kiruna som tänker sluta efter att 6-timmarsdagen slopades. Foto: Magdalena Martinsson.

Personalen flyr efter utökad arbetsdag

Personalen är på väg att att lämna hemtjänsten i Kiruna, sen sextimmarsarbetsdagen slopades i början av året. En stor del av de anställda söker nytt jobb eller ska börja plugga.

Gunilla Eliasson har jobbat 20 år inom hemtjänsten varav 17 med sextimmarsdag. Men nu har kommunen sparat bort den. När hon fick beskedet började hon plugga på distans och om två veckor är hon färdigutbildad massageterapeut och redo att söka nytt jobb.

- De flesta på det här distriktet söker nya jobb hela tiden, säger hon. Många är jättedeppiga. Det är mycket suck och stånk, det är inte någon glädje i att gå på jobbet längre, alla är mycket tröttare, säger Gunilla Eliasson.

Andra inom hemtjänsten ska börja plugga
Kollegan Kari Bente säger upp sig i sommar och börjar plugga på Komvux.

Som vi tidigare berättat har fackförbundet Kommunal i en utredning inte kunnat bevisa att det var några stora vinster med sextimmarsdagen i Kiruna.

Upplever att jobbet blivit tyngre
Men en rundringning bland de olika hemtjänstdistrikten visar att en hel del av de anställda är inskrivna på Arbetsförmedlingen just för att man upplever att jobbet blivit för tungt när den kortare arbetsdagen försvann.

Man upplever också att folk är sjuka oftare nu.

- Tidigare kunde man gå på jobbet trots att man var lite krasslig. Men man orkar inte gå ett åttatimmarspass när man känner sig krasslig, säger Gunilla Eliasson.

Enligt henne är det inte enkelt att få tag på vikarier längre.

- Våra vikarier som har jobbat i flera år har förvunnit. Jag vet inte om de har sökt sig in på boendena eller om de har sökt annat jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".