Socialt företagande på frammarsch

Nu ska det sociala företagandet stärkas i länet. Ett 3-årigt projekt ska försöka hitta nya lösningar för att få in alla på arbetsmarknaden. Det gäller arbetshandikappade, långtidsarbetslösa med flera.

Susanne Blomdahl från Sunderby folkhögskola är projektledare och hon tycker att fler borde förstå hur viktigt det här är.

- Det är dags att lyfta blicken och hitta nya lösningar för de människor som står utanför arbetsmarknaden, säger hon.

Därför ska nu ska erfarenheterna från två tidigare projekt, Valborg och Valfrid komma till nytta. Valfrid till exempel, är det hunddagis på kronan i Luleå som är ett socialt arbetskooperativ och som öppnar nästa år.

Målgruppen är långtidsarbetslösa, människor med fysiska eller psykiska funktionshinder eller långtidssjukskrivna som har svårt att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden.

Det är där tanken med socialt företagande kommer in i bilden, berättar Sussanne Blomdahl:

- Socialt företagande är verksamheter där deltagarna själva äger företagen, de bestämmer. De arbetar 100 procent av sin arbetskapacitet och det kan ju vara 20 timmar i veckan eller 5 timmar i veckan, säger Sussanne Blomdahl

Projektet drivs av Sunderby Folkhögskola, handikapprörelsen och Coompanion Norrbotten med stöd från bland andra Allmänna arvsfonden, EU:s strukturfonder och Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista