Fartsyndare på sjön får böteslapp direkt

Kustbevakningen har nu rätt att utfärda ordningsbot direkt när någon båtförare kör för fort eller förtöjer båten fel. Det här sparar den tid som polisutredningarna tidigare har tagit.

Nu har båtsäsongen börjat komma igång. Nytt för i år är att Kustbevakningen kan skriva ut böteslappar direkt när dom tar en fartsyndare på sjön. 

Tidigare har ärendena gått till polisen som har utrett fartsyndarna, men nu kan tjänstemännen inom Kustbevakningen utfärda böter direkt på sjön när man har fastslagit att föraren har kört för fort. Det nya systemet gäller när föraren erkänner och när han inte kört alltför fort.

På Kustbevakningen centralt, säger man att det här effektiviserar och tar bort mycket byråkrati. Dessutom gör det att fortköraren slipper gå till polisen för förhör.

Det pågår nu en remissrunda över ett betänkande som innehåller förslag om att Kustbevakningen också ska få ta utandningsprover på båtförarna. Det är polisens sak i dag.

Bötessummorna för fortkörning på sjön följer i stort sett summorna i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".