1 av 2
2 av 2
Tomas Stens, chef för Vuxenutbildning i Jokkmokk.

Ny unik utbildning i Jokkmokk

Till hösten ska 20 personer utbildas till att bli distributionselektriker med inriktning på nordsvenska förhållanden. Det innebär att utbildningen innehåller moment som hur man arbetar i djup snö och hur man förebygger köldskador.

Tomas Stens är chef för vuxenutbildningen i Jokkmokk och projektledare för den nya yrkesförberedande utbildningen för distributionselektriker, eller linjemontörer, som det ibland kallas.

Bristyrke
Stens berättar att det råder stor brist på den här yrkeskategorin.

– Det beror bland annat på att det är stora investeringar nu och framöver när det gäller att rusta upp landets distributionsnät, sen har vi en stor pensionspuckel som ska ersättas med nya personer, säger Tomas Stens.

Idén kom från Lapplands Eltjänst AB, ett av många företag som nu samarbetar med Kunskapens hus i Jokkmokk, som kontaktade Tomas Stens och sa att det behövs fler personer som behärskar yrket.

Stolpklättring
Förutom att lära sig att arbeta i djup snö och hur man förebygger köldskador så kommer eleverna att ha kurser i stolpklättring.

– Jajamän, de är ju en viktig del av yrket. Man får börja med att lära sig teknik, hur man klättrar i stolpar, sen såklart säkerhet som är en viktig del, säger Tomas Stens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista