1 av 2
Karl Petersen (s), kommunalråd Luleå
2 av 2
Maria Salmgren (m), Luleå

Fortsatt stöd till fraktflygbolag i Luleå

Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott i Luleå beslutade på måndagen att ge fortsatt ekonomiskt stöd till fraktflygbolaget Kallax Cargo genom att avskriva ett lån på 1,5 miljoner kronor under förutsättningar att övriga delägare gör motsvarande nedskrivning. Medlen anvisas från kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov.

Bolaget har ännu inte lyckats starta fraktflygningar via Luleå och socialdemokratiska kommunalrådet Karl Petersen säger att bolaget nu har sista chansen att lyckas.

- Detta är nog sista tåget, som håller på att gå och nu slipper Kallax Cargo betala tillbaka lånet, om kommunfullmäktige går på samma linje. Då har de en tidsfrist till årets slut att få ihop verksamheten. Det tar tid när det gäller fraktflygverksamhet och det är mycket komplicerade frågor, som ska lösas. Än är jag inte beredd att ge upp. Men jag är inte beredd att säga att det inte finns en bortre gräns för hur lång tid det får, säger han.

Han påpekar samtidigt att det finns en del konkreta lösningar.

- Det pågår nu konkreta förhandlingar med flygbolag och markfraktbolag, så där är öppningar. Men vi har hört det förut och innan flygplanen verkligen landar, så vill jag inte tro det, säger Karl Petersen.

Ylva Strutz (fp) tycker att frågan om fraktflyget ska tas över av kommunens utvecklingsbolag, medan Annika Eriksson (mp) över huvudtaget är kritisk mot det allt dyrare fraktflyget.

Maria Salmgren (m) säger att kommunen pumpat in tillräckligt med pengar i bolaget, ett avsevärt antal miljoner.

- Vi har hela tiden blivit lovade att det händer något snart, men det har inte kommit fram några konkreta resultat. Det har alltid tippat, när man presenterat någonting och vi tycker att man nu kan låta bolaget vara vilande, tills det kommer fram en bra utvecklingsplan för verksamheten. Då får man överväga om man ska tillskjuta mer medel eller inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista