Bakläxa för Norrbottenskommuner

Kommunerna får bakläxa i arbetet med att motverka diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Sämst betyg i landet får glesbygdskommuner i Kalmar, Jönköpings och Norrbottens län. Sämst i Norrbotten är Övertorneå, Kalix, Pajala och Kiruna.

Det visar en undersökning av organisationen Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Det handlar bland annat om attityder och information på skolor och arbetsplatser.

Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Nord, säger att framför allt skolorna i Norrbotten är väldigt dåliga på att informera om sex och samlevnad.

Jimmy Stenman säger också att att kommuner som inte har en bra attityd mot homosexuella, bisexuella och transpersoner förlorar på det själva.

– Många väljer ju att flytta till större städer där man lättare kan vara HBT. Och det får ju konsekvenser för kommunerna genom minskade skatteintäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".