Regeringens utredare Sören Ekström. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Samrådsmöte i Kiruna utan samer

På måndagen hade Kiruna kommun möte om den omdebatterade jakt- och fiskerättsutredningen, som slår fast att den samiska rätten är stark. På plats fanns regeringens utredare Sören Ekström och ett par jurister, som blev utfrågade av ungefär 30 politiker, markägare och jägare. Sören Ekström var nöjd trots att kritiken mot hans utredning var hård.

Tanken med det jaktmöte som anordnades i Kiruna på tisdagen var att formulera ett remissvar till regeringen som kommunen och alla intresseorganisationer står bakom.

Bland de förslag som diskutterades fanns till exempel att kommunen bör få makt i de grupper av markägare och samebymedlemmar som föreslås bestämma över jakten.

Ett annat förslag Sören Ekström tycker att regeringen ska få höra är att staten skulle kunna lösa ut samebyarnas jakträtt på privat mark, så att renägarna får pengarna och man undviker konflikter. Han anser också att det är en bra idé att låta alla samer få de här jakträttigheterna, inte bara samebymedlemmar.

Två jurister med helt olika syn på hur stor den samiska rätten är pratade på seminariet. Markägaren Jan-Ola Johansson representerade Soppero byars samfällighetsförening och lyssnade med intresse.

Ingen från de sju inbjudna samebyarna var med på mötet. Johan Pingi, ordförande för Gabna sameby, säger att man inte ser någon anledning till att skriva ett remmissvar tillsammans med kommunen. Det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke är besviken.

Om en månad räknar Kiruna kommun med att sammanställa ett remissvar som kommunen och de olika intresseorganisationerna står bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista