Eva-May Hedenström, ordförande för Lärarförbundet i Luleå. Foto: Carin Sjöblom.

För många lärare utbildas i landet

Enligt Högskoleverket utbildas det för många lärare och därför uppmanas lärarhögskolorna att snarast minska antalet utbildningsplatser. Samtidigt är 40-talisterna i färd med att gå i pension och flera kommuner säger upp lärare. ”En ekvation som inte går ihop”, enligt lärarförbundets ordförande i Luleå, Eva-May Hedenström.

Samtidigt som man inom skolan har ett överskott av lärare i framförallt årskurserna 1-7, inom svenska och samhällsorienterande ämnen, så har man en brist inom matematik och naturvetenskap, samt modersmål och praktisk-estetiska ämnen.

Kompetent personal
Inom förskolan saknas en hel del högskoleutbildade förskollärare och där utbildas det heller inte tillräckligt med lärare enligt Eva-May Hedenström. Ser man sedan till gynmasieskolan tycker hon inte att det är rätt att säga att det utbildas för många lärare, då det inom flera yrkesförberedande kurser saknas kompetent personal.
Kort sagt så handlar det enligt Eva May Hedenström om en dålig planering från kommunernas sida, och en bristande kommunikation mellan högskolorna, universiteten och kommunerna. Verkligheten och utbildningssystemet går inte i takt.

Brist i förskola
Lärarförbundet får ta emot många samtal, både från blivande studenter och fackliga medlemmar som är oroliga för framtiden när många kommuner skär ner i sin personalstyrka. Men svaret från Eva-May Hedenström är enkelt.

– Om du vill ha ett jobb och vara säker på att få ett arbete, så utbilda dig mot förskolan. Har du en lärarutbildning i grunden mot grundskolan så fortsätt att läs vidare så du kompetensutvecklar dig också mot förskolan. Då blir du mer åtråvärd, säger Hedenström. De oroliga signalerna från kommunerna med nedskärningar inom skolan, uppsägningar av personal och nu också rapporter som talar om att det utbildas för många lärare, samtidigt som det är brist på lärare inom vissa yrkesgrupper har gjort att allt färre söker till lärarutbildningarna.

– Det ser vi redan idag. Det är färre som söker till lärarutbildningarna, säger Eva-May Hedenström.

Fakta från rapporten:
I Högskoleverkets nya rapport ”Arbetsmarknad och högskoleutbildning” har Jean-Pierre Zune och Thomas Furusten samlat och analyserat alla de beräkningar som Ams, SCB, Riksrevisionsverket, Skolverket och Högskoleverket gjort. 20 yrken har analyserats.

Förutom ett överskott på lärare visar rapporten att det fortfarande utbildas alldeles för många ekonomer, journalister och konstnärer.

Däremot behövs det fler utbildningsplatser för högskoleingenjörer, tandläkare och läkare. Dessutom råder det brist på förskollärare, yrkeslärare och fritidspedagoger inom läraryrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista