Jokkmokk pilotkommun mot diskriminering

Jokkmokks kommun har fått möjligheten att tillsammans med Bollnäs, Göteborg, Malmö, Söderhamn och Södertälje vara en pilotkommun i projektet ”Under ytan”. Projektet syftar till att motverka diskriminering och utestängning från arbetslivet och skapa en trygg skola för alla oavsett sexuelläggning.

Den 16 juni deltar 5 pedagoger från Jokkmokk på rikskonferensen ”Skolan som normfabrik” som äger rum i Norrköping.

- Våra pedagoger kommer där under ett seminarium att tillsammans med representanter från Södertälje kommun berätta om hur arbetet fortskrider i de båda kommunerna, skriver Inger Wikman, Barn och utbildningsnämndens ordförande i Jokkmokk i ett pressmeddelande.

Målet med projektet är att lyfta upp frågan om sexuell läggning, heteronormativiet och homofobi i en yrkeskultur som hittills saknat metoder och verktyg för att arbeta praktiskt kring denna diskrimineringsgrund. Ett annat syfte är även att åstadkomma stadigvarande attityd förändringar.

Under projektets gång sker utbildning av skolledning, lärare, övrig skolpersonal, tjänstemän och politiker inom Barn och utbildningsnämndens verksamhetsområde. Deltagande i ”Under Ytan” ingår som en del i genomförandet av Jokkmokk kommuns genus och jämställdhetsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista