Ungdomskonferens

Unga vill påverka länets utveckling

Nu ska de unga få vara med och påverka Länsstyrelsens tillväxtprogram. Syftet är att Norrbotten ska bli attraktivt att bo i och återvända till för ungdomar.

På tisdagen fick de unga chansen att framföra sina förslag till makthavarna. Ann-Helene Köhler från Gällivare var en av deltagarna på seminariet och hon tyckte att de unga ska få större inflytande.

- Makthavarna måste släppa ifrån sig lite makt och låta de unga vara med i beslutsprocesser i företag och styrelser, sa hon.

Landshövding PO Eriksson sade på mötet att de ungas röst måste väga tungt när beslut ska tas om framtida satsningar i länet och han ville ha en årlig ungdomskonferens, där förslagen kan framföras.

Vid seminariet igår deltog ett tjugotal ungdomar, mest representanter för politiska organisationer, myndigheter och studentkåren. Alla var överens om att det är värt att lyssna på de unga.

En av de är Johan Skoglund.

- Utbildningen måste samordnas mer med näringslivet så att det utbildas till det, som behövs på arbetsmarknaden.

Maria Palo, Luleå.

- Kvinnor har det väldigt svårt på arbetsmarknaden i länet och det som behövs är ett mer varierat näringsliv.

Sara Custemo, Luleå.

- Satsa på entreprenörsskolor och traineeprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista