Länspolismästare Göran Lindberg, Uppsala

Kapten Klänning i Luleå

På onsdagen kom Kapten Klänning till Luleå, det vill säga länspolismästare Göran Lindberg från Uppsala för att delta i ett seminarium av kommunens Jämställdhetskommitté.

Han tycker att män ska visa kvinnor större respekt.

- Du ska behandla andra som du möter precis på samma sätt som du själv skulle vilja bli behandlad. Om du då reflekterar så har du säkert betett dig i olika sammanhang på ett sätt som du aldrig själv skulle vilja bli behandlad. Skulle vi män och pojkar i Sverige verkligen vilja sätta oss in i kvinnors och flickors situation, så skulle jämställdhetsarbetet inte alls behövas. För vi skulle då förstå hur situationen är och då skulle vi agera mycket mer kraftfullt, men vi bryr oss inte, säger Göran Lindberg.

Även kvinnor kan göra en del för att öka jämställdheten.

- Kvinnor måste bli bättre på att ställa krav på sin omgivning, men det gör de inte. Det är vi män jätteduktiga på. Kvinnor ställer krav på sig själva, men inte på sin omgivning. Sedan måste de hantera konkurrens på ett mycket bättre sätt. Kvinnor sinsemellan hanterar inte konkurrens särskilt bra. Det gör att vi män på ett rått sätt utnyttjar det. När det sedan gäller systerskapet så måste kvinnor stötta varandra, säger han.

Göran Lindberg är länspolismästare och reser omkring i landet och föreläser om jämställdhet och för det har han fått beteckningen Kapten Klänning.

- Det tycker jag är ganska bra. Det är en klang av jämställdheten, eftersom man förknippar en kapten med en man och en klänning som ett kvinnligt attribut, så beteckningen är ju bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista