Trots LKABs investeringar och kommunens storsatsning ligger Kirunas näringslivsklimat i botten. Foto: Magdalena Martinsson.

Kiruna i botten trots storsatsning

Kiruna kommun har storsatsat på att bemöta företagen bättre. Och i avtal med näringslivbolaget Progressum lovades att kommunen skulle klättra 170 placeringar på Svenskt näringslivs lista över kommunernas företagsklimat. Resultatet blev 23 placeringar.

Ungefär 200 företagare i Kiruna har svarat på vad de tycker om attityd, service, byråkrati och regler. Vid förra årets mätning fick Kiruna bottenbetyg bland landets 290 kommuner. Då anställdes en näringslivschef och en företagslots. Samtidigt fick näringslivbolaget Progressum i uppdrag att flytta upp Kiruna 170 placeringar tills idag. Men så blev det alltså inte.

Kirunapartisten Lars Törnman tycker att den klena uppgången är märklig med tanke på alla investeringar som sker.

- Man har landets bästa tillväxt. Det är ett under att Kiruna lyckas hamna så långt ner i näringslivsrankingen.

Men kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) är nöjd trots att man misslyckats med 150 placeringar.

- Vi siktade mot stjärnorna och nådde knappt trädtopparna. Det är ändå 23 placeringar i rätt riktning. Jag ser det som ett svagt, men tydligt tecken på att det vi gjort var rätt.

Haparanda som också låg i botten tidigare, har gått uppåt som en raket i samma undersökning.

- Det är klart att Kiruna har gjort fel. Man har i alla sammanhang gått ut och sagt att ”vi ska vara bland de bästa”. Men ingen har märkt någon skillnad, man har målat upp en bild som man inte kunde hålla och effekten blev baksmälla, säger Lars Törnman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista