Nej till bud från LKAB

Som väntat sa gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget nej till företagets lönebud.

Drygt 300 gruvarbetare hade samlats i ett fullsatt folkets hus i Gällivare på onsdagskvällen.

Gruvarbetarna förkastar LKAB:s bud på 3,7 procent och kräver 5,7 procent i lönelyft.

Enligt det nya lönesystemet som bygger på olika poäng så har redan LKAB sagt ja till höjningen långt tidigare.

Men det som skiljer parterna åt är tidpunkten för att komma upp i de överenskomna lönerna.

Samtidigt som medlemsmötet i Malmberget var det också möte för gruvarbetarna i Kiruna.

Det var fullt i stadshuset, närmare 800 personer. Och i stadshuset har det inte varit gruvmöte sedan den stora gruvstrejken 1969.

Medlemsmötet beslutade att lönekravet står fast, att inte acceptera lägre löneökning än 5,7 procent. Det motsvarar cirka 1200 kr/månad på en genomsnittlig gruvarbetarlön. Företagets bud var 3,7 % inkluderat underjordstillägg.

Det var total enighet på mötet, inte en spricka någonstans men däremot var det ingen som nämnde något om strejk eller andra aktioner, enligt ordföranden Harry Rantakyrö.

Vd Martin Ivert var på mötet för att förklara varför direktörerna fått så stora löneökningar och varför man inte tillmötesgår gruvarbetarnas krav.

Ivert fick svidande kritik, enligt Harry Rantakyrö.

Ivert sa dock att dörren är öppen för nya löneförhandlingar och Harry Rantakyrö hoppas att man kan sätta sig vid förhandlingsbordet redan idag,torsdag. Han säger att det inte finns nåt annat alternativ än att sätta sig vid förhandlingsbordet. Vild eller olovlig strejk vinner ingen på.

Totalt har Gruvtolvan 1350 aktiva medlemmar. Så räknar man bort de som jobbade under mötet var det inte många som stannade hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista