Ove Nordvall vid samernas utbildningscentrum. Foto: Jon Hedström

Samisk matkultur - ny utbildning i Jokkmokk

En ny utbildning, med sex platser, kommer till hösten att starta vid samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Det handlar om att värna om de traditionellt samiska matlagningssätten och den samiska matkulturen.

Det är tänkt att eleverna redan ska kunna laga mat när de börjar till hösten. Det är en påbyggnadsutbildning för redan verksamma kockar eller personer som har läst hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.

Av utbildningens totalt 40 veckor så kommer 14 veckor att vara praktik på olika företag som redan är etablerade inom området samisk matlagning och matkultur, och det är viktigt, säger Ove Nordvall som är projektledare för utbildningen.

- Eleverna får åka ut till en arbetsplats och tillämpa det de har lärt sig och vi har redan klart med företag som vill ta emot dem, säger Ove Nordvall.

Även om det här är en utbildning vid samernas utbildningscentrum som handlar om samisk matkultur, så är den öppen för folk från hela världen, man måste alltså inte vara same, berättar Ove Nordvall.

- Nej, du behöver inte vara same även om vår huvudsakliga målgrupp är samer. Det är så med hela skolans utbildning. Många har fått för sig att vi enbart tar in samer och diskriminerar andra. Men så är det inte alls, vi uppfyller ett utbildningsbehov som inte samhället i övrigt uppfyller, därför är det ganska naturligt att vår målgrupp är just samer, säger Ove Nordvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista