Öppet för (s)amarbete i Kalix

Socialdemokraterna i Kalix bryter nu en 73 år gammal tradition, att vilja styra kommunen helt sjäva. Partiet söker nu stöd hos andra partier. Oppositionsledaren och socialdemokraten Robert Forsberg, säger att man nu kan tänka sig att samregera med den sittande aliansen.

Socialdemokraterna Kalix hade egen majoritet i 73 år, men sedan kom alliansen, med miljöpartiet i spetsen. De har nu styrt kommunen i två mandatperioder.

Oppositionspartiet socialdemokraterna, som vid sina år vid makten hade egen majoritet, öppnar nu dörrarna för samarbete med andra partier.

- Vi gör det för Kalix och framförallt för näringslivets och den kommunala ekonomins skull, säger socialdemokratiske gruppledaren Robert Forsberg.

När nu socialdemokraterna vill tillbaka till makten så är det mot bakgrund av att partiet fick 32 procent av rösterna i senaste valet. Socialdemokraterna har varit i opposition i snart två valperioder då alliansen i Kalix har suttit vid rodret.

- För Kalix skull vill vi driva näringslivsfrågorna och frågorna om att skapa fler jobb på allvar, säger Robert Forsberg.

Han säger att socialdemokraterna är oroliga för att Kalix kommuns ekonomiska årsprognos visar på 22,3 miljoners underskott.

- Vi håller dörren öppen både för alliansen och moderaterna. Det är viktigt att samarbeta i en kommun som Kalix, säger Robert Forsberg som är socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

Han uttrycker också en stark oro för att nya Kalix centrum kan bli en dyr affär för kommunen om lokalerna inte blir uthyrda. En åsikt som också framförs av det andra oppositionspartiet, moderaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista