Naturvärden kartläggs

Under 1990-talet har 1 500 skogsområden i Norrbotten med höga naturvärden kartlagts, så kallade nyckelbiotoper. I sommar forstätter kartläggningen och enligt ansvariga finns det fem gånger så många områden att upptäcka.
En nyckelbiotop är ett område med högt naturvärde som har en nyckelroll för skogens biologiska mångfald. Tidigare under 1990-talet har en översiktlig kartläggning över hela Norrbotten gjorts. Nu fortsätter Skogsvårdsstyrelsen, med hjälp av tillfälligt anställda under den här sommaren, att kartlägga nyckelbiotoper i sex av länets kommuner; Luleå, Arvidsjaur, Arjeplog, Överkalix, Pajala och Övertorneå. Den naturtyp som är särskilt intressant, enligt Carina Olofsson Boström naturvårdsansvarig på Skogsvårdsstyrelsen, är gamla tallskogar på sandmark. Hon räknar med att det här årets kartläggning kan ge ytterligare 200 nya skogsområden som kan karaktäriseras som nyckelbiotoper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista