Anders Mansten (fp)

Anders Mansten får två miljoner

Sent på fredag eftermiddag blev det klart att Landstinget träffade avtal med läkaren Anders Mansten i deras tvist. Uppgörelsen kostar Landstinget nästan 2,2 miljoner kronor.

- Det var det absolut bästa jag kunde få, och mer än vad jag kunde fått i tingsrätten, säger Anders Mansten.

Avtalet går ut på att dom bilägger den tvist som finns dom emellan i ett mål vid Luleå tingsrätt. Avtalet innebär också att alla mellanhavanden och skulder mellan parterna med anledning av hur Anders Manstens anställnings i Norrbottens läns landsting upphörde, nu är slutligt reglerade.

Det kostar alltså landstinget sammanlagt 2 156 264 kronor.

Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren säger att summan är inom det som lagen om anställningsskydd ger när det gäller anställningsår och ålder.

Huruvida det var värt allt bråk att bli av med Anders Mansten säger hon:

- Det var inte aktuellt att han skulle vara anställd hos oss när vi väl tog beslutet att avskeda honom.

Som motprestation återkallar Anders Mansten sin talan vid Luleå tingsrätt. Men bråket mellan parterna är knappast över trots detta.

– Alltså det är inte mer att tillägga försåvitt inte min arbetsgivare gör bort sig och fortsätter att på något vis uttrycka offentliga åsikter om mig som person och doktor. Däremot finns det en polisanmälan om brott mot personuppgiftslagen, säger Anders Mansten.

Åklagaren har ännu inte tagit ställning om en förundersökning ska göras i det fallet. Från landstingets sida är det dock solklart vad fredagens uppgörelse betyder för den polisanmälan Mansten gjort.

- Vad jag vet är inte den polisanmälan han gjort aktuell längre. I avtalet står att alla mellanhavanden mellan oss är slutligt reglerade, säger Elisabeth Holmgren.

Men innefattar det hans polisanmälan också?

- Ja, alla mellanhavanden betyder allt.

Men så uppfattar nog inte Anders Mansten det?

- Inga kommentarer, säger Elisabeth Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".