Lång väntetid för dagverksamhet för dementa

Luleå kommun klarar inte av att täcka behovet av dagverksamhet för dementa. I Luleå finns det endast 12 platser och 17 personer står i kö. Ett års väntetid var beskedet som Gunillas fick när hennes alzheimerssjuke man hamnade sist i kön. - Det känns så hopplöst, säger Gunilla.

I Luleåkommun finns två dagverksamheter för dementa, Kajutan och Sjöboden som vardera har sex platser. Idag står 17 personer i kö. För Gunilla och hennes man kom beskedet om ett års väntetid en chock.

- Om ett år kan ju min mans tillstånd ha försämrats och han behöver en annan typ av hjälp, säger Gunilla.

Hennes man är orolig och rastlös men kan på grund av sin sjukdom inte aktivera sig. För Gunilla har mannens sjukdom krävt stor förändring. Ansvar såsom hus, ekonomi och handlingar ligger nu på henne. Det sista året har hon också lärt sig att köra bil, eftersom hennes mans körkort blivit indraget på grund av hans sjukdom. Dagverksamheten hade inte bara varit glädjande för hennes man, utan också gett Gunilla andhämtning.

- Den enda gången jag känner mig fri är när jag är i tvättstugan för det accepterar min man. Den här sjukdomen ger många känslor. Man känner sig ledsen, arg och frustrerad.

På kommunen menar man att köerna varierar från tid till annan, men så stor kö som man har idag har det aldrig varit.

- Det kan ju hända flera saker efter vägen som gör att de som väntar faller bort, säger enhetschef på ordinärt boende, Eva Lena Holmkvist.

Att någon ska behöva vänta i ett år menar Holmkvist är orimligt, men tillägger att det politiska beslutet för dagverksamheten i Luleå bara innefattar 12 platser.

Gunilla vill med hänsyn till sin man vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista