LKAB får fortsätta sin forskning

LKAB, får fortsätta sin forskning som ska halvera koldioxid utsläppet. Det har den internationella branschorganisationen IISI nu avgjort. Ett besked som betyder mycket för LKAB.

LKAB har en central roll i det stora EU-projektet som startade 2004 där man sammanlagt satsar 44 miljoner euro.

Av dom nio forskargrupperna som nu har varit verksamma i 1,5 år är det endast fyra som får fortsätta i ytterligare tre år. LKAB kommer att ingå i två av de grupperna. Den ena gruppen är den nya masungnen där man minskar kolförbrukningen genom att recirkulera processgasen och avskilja CO2. I den andra gruppen som LKAB leder går projekt ut på att direktreducera pellets och använda naturgasen flera gånger.

Mats Halin, verksamhetschef på LKAB’s ekonomi avdelning, är nöjd över att dom nu får fortsätta forskningen.

- Det betyder oerhört mycket för oss. Det visar att vi har satsat på rätt saker och våra produkter kommer att vara konkurrenskraftiga även i framtiden, säger Mats Halin.

LKAB får sammanlagt 70 miljoner kronor i pengar till forskning, men klarar man vid utvärderingen 2008 halvera koldioxid utsläppen så är vinsten enorm.

SSAB kan göra en besparing på 60 miljoner euro per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista