Viltstängslet ökade antalet olyckor

Istället för att minska olyckorna har viltstängslet som satts upp på E 4 mellan Töre och Kalix ökat antalet olyckor längs sträckan. Det framkommer av antalet utryckningar på älgpåkörningar som jägarna inom Sörens viltvårdsområde fått göra.

Älgpåkörningarna har under den senaste vintern varit ett tiotal, mot två till tre stycken per år dessförinnan.

Jägaren Håkan Sundström är besviken på att Vägverket vägrar att öppna viltövergång så att älgarna skulle kunna ta sig över vägen på ett riktigt sätt.

Problemet, enligt Håkan Sundström, är att älgarna fortsätter att ta sig över vägen trots viltstängslet som sattes upp förra sommaren. De händer att de river sig blodiga och skadar sig, men över ska de fullvuxna. Särskilt nu de dräktiga och stressade korna som vill tillbaks sina kalvningsområden.

Att älgpåkörningarna har mer än fördubblats efter att stängslet satts upp på den två mil långa sträckan beror, enligt Håkan Sundström, helt och hållet på att Vägverkets kalkyl att djuren skulle ta andra vägar inte stämmer.

- Erfarenheterna må peka åt det hållet i andra delar av landet, men just här har djuren ingen annan väg att ta eftersom då hamnar de i tätorterna Kalix eller Töre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista