Borgerliga alliansen i landstinget. Foto: Niklas Jälén

Borgerligt utspel om länets sjukvård

Det behövs en ny politisk organisation för landstinget i Norrbotten med bara ett landstingsråd. Det föreslår den borgerliga alliansen i landstinget, det vill säga moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna. Alliansen vill också att delar av sjukvården privatiseras.

Den så kallade Vårdalliansen kan tänka sig att upp mot 20 procent av landstingsvården läggs ut på entreprenad och det handlar bland annat om delar av sjukhuset i Piteå.

- Vi vill konkurrensutsätta vården så att de anställda får klarare och mer långsiktiga villkor och att det kommer in en mångfald av vårdgivare, säger folkpartiets Jens Sundström..

Vidare vill man inrätta en vårdsluss med information om väntetider och olika typer av sjukvård. Man vill också införa mobila läkarteam för bland andra de äldre. Det säger kristdemokraternas Lars Wikström.

- Frågan är hur vi från landstingets sida kan behandla våra äldre hemma i deras eget boende i stället för att de åker in till akutsjukvården och får sitta där i timtal och vänta, säger han.

Det behövs en ny politisk organisation

Alliansen tycker också att det behövs en ny politisk organisation med bara ett landstingsråd i stället för dagens fyra. En ny hälso- och sjukvårdsnämnd bör inrättas och sjukvårdsdirektionerna bör få ökad makt. Det säger centerns Stefan Tornberg.

- Vi vill bryta en del av maktkoncentrationen i landsstingsstyrelsen och landstingshuset genom att inrätta nämnden och låta beredningarna få större lokalt inflytande, säger han.

Men för att få igenom sina förslag måste de fyra partierna få majoritet i landstingsvalet i höst eller samarbeta med andra partier, till exempel Sjukvårdspartiet. Men några diskussioner med Sjukvårdspartiet kan inte bli aktuella förrän efter valet, säger moderaten Maria Salmgren.

- Vi kan inte säga att det blir si eller så för det vet vi inte idag, utan det kan faktiskt bli så att vi får egen majoritet inom Alliansen och då är vi inte beroende av ett annat parti, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".