Carin Henriksson (v) och Kristina Högdal (m) i Kalix centrum.

Vem ska shoppa i Kalix?

Först kom ett rådslag där kalixborna fick säga sitt om byggandet av ett nytt affärscentrum i Kalix eller inte. En majoritet , 70 procent , sa ja. Men nu när grävskoporna precis kört in på nya centrumplatsen där man ska bygga, då är läget ett annat. Kalix har fått konkurrens av den heta handelsstaden Haparanda.

Frågan är om resenärer och handelskunder som förväntas köra in i Kalix kommande nya centrum, kommer att göra det. Eller bara blåsa förbi på E4:an mot Haparanda. I Puls tar vi tempen på handelsläget.

Vi frågar kalixborna och politikerna: Kommer Kalix att bli en transitort på sträckan Haparanda-Luleå? Många efterfrågar nu nya rondeller vid E4:an som ska fånga in kunder och besökare till Kalix i framtiden.

Många tror att utvecklingen av Strandängarna till en attraktiv plats för båtliv och nöje är en del av svaret. En del befarar att kommunen får stå för finansieringen om butikerna inte klarar finanserna.

Inger Marklund, SR Norrbotten/Puls i P4
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".