Kirunabornas sopor ska nu kontrolleras. Foto: Magdalena Martinsson.

Sopspioner i Kiruna

Värmeverket i Kiruna har flera gånger släppt ut mer kvicksilver än tillåtet. Därför ska Tekniska verken gräva i Kirunabornas soptunnor och kontrollera hur det är med källsorteringen.

Till värmeverket i Kiruna kommer sopor från flera kommuner i Norrbotten och i Norge. På ett år hamnar 600 ton miljöfarliga sopor i pannan, mest tungmetallarer från elektronikprylar. Dessutom stoppas nästan 4 000 ton icke-brännbara sopor i elden. Detta har resulterat i brottsutredningar eftersom för mycket kvicksilver har släppts ut i luften vid flera tillfällen.

Tekniska verken har anställt två sopkontrollanter som ger sig ut på uppdrag i Kiruna med start nästa vecka. Om de hittar till exempel en konservburk, ett batteri eller glasburk i soptunnan blir det dyrt för fastighetsägaren. 2500 kronor i böter.

Om man har skött sig och sorterat bort allt som inte brinner och farligt avfall får man en grön lapp på soptunnan. Annars blir det en orange lapp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".