Framsteg för multiarena i Piteå

Satsningen på en multiarena i Piteå tog ett jättekliv på måndagskvällen. Med total politisk enighet röstade kommunfullmäktige genom förslaget till principbeslut kring projektet.

Ledamöterna i kommunfullmäktige i Piteå bestämde på måndagen att kommunen kommer att lösa in mark i området på Pitholm, bygga vägar och avlopp och ny en ridanläggning till Piteå ridklubb. En satsning från kommunens sida på totalt 60 miljoner kronor.

Inlösen av mark för bland annat hästnära boende, stallområde, hagar, parkeringsplatser, hästvård med mera, på totalt mellan 80 och 140 hektar beräknas kosta cirka fyra miljoner kronor. Till infrastruktur i form av vägar, vatten och avlopp har 15 miljoner kronor avsatts. Ytterligare några miljoner lär behövas för bland annat en anslutning till Norra Pitholmsvägen.

Ny ridanläggning som i storlek ska motsvara den nuvarande på Grisberget kostar någonstans runt 40 miljoner kronor.

Mycket pengar kan tyckas, men kommunalrådet Maj-Britt Lindström (s), säger att satsningen kommer att löna sig:

– Jag tror att en uppvärmd travbana och en multiarena på Pitholm kan innebära lika mycket för Piteå som Ikeas etablering innebär för Haparanda. Idén med en uppvärmd travbana och en multiarena på Pitholm bygger på att man tar tillvara på den spillvärme som kommer i ledning från pappersfabriken Smurfit Kappa.

Redan i höstas gjorde Smurfit Kappa ledningen klar för anslutning, men sedan dess har det gått trögt. Ingen entreprenör har sagt sig vara villig att satsa pengar på projektet.

Men nu hoppas kommun att deras beslut att betala infrastrukturen och köpa loss marken ska leda till att entreprenörerna vågar satsa:

– Vi tror att entreprenörerna vill veta var kommunen står i frågan, innan man går in i projektet, säger socialdemokratiska kommunalrådet Maj-Britt Lindström. Hon är optimistisk och tror på en byggstart redan i höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".