Fel i fax bakom sjukjournaler på drift

I går anmälde personalen vid SSAB, i Luleå, landstinget till Socialstyrelsen, för att det kommit patientjournaler till deras fax.

Det var känsliga uppgifter om patienten och det är inte första gången som patientinformation har hamnat i SSAB-vaktens fax. De berörda patienterna har inget fått veta.

Bo Westerlund , primärvårdschef i Norrbotten, säger nu till Norrbottensnytt att det är några siffror i inledningen i numret man slår, som kan bli fel och då går faxen till SSAB.

Man har försökt upplysa personal på vårdcentraler som har denna typ av fax om detta, men mänskliga faktorn gör att felfaxning uppstår igen.

- Det är framför allt på Stadsviken vårdcentral. Men jag har hört att Örnäsets vårdcentral och kanske flera har samma problem, säger primärvårdschefen Bo Westerlund, som uppger att man försökt komma till rätta med problemen. Och säger att han nu ska träffa alla verksamhetschefer på vårdcentralerna på måndag.

Ingen som Norrbottensnytt pratat med, vet hur många felfax som gått till SSAB. Enligt uppgifter från en verksamhetschef och en säkerhetschef i landstinget, har ingen berörd patient fått vetskap om saken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".