Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Swedline hotas av konkurs

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 13.50

Flygbolaget Swedline AB som trafikerar linjen Gällivare-Stockholm på uppdrag av den statliga myndigheten Rikstrafiken, nekas lån av Gällivare kommun. Något som kan leda till att företaget försätts i konkurs.

En sviktande ekonomi och växande skuldbörda ledde till att företaget den 14 februari 2006 ansökte om rekonstruktion. Till rekonstruktör utsågs ackordscentralen i Göteborg. I det läget frystes bolagets alla skulder som för Gällivare kommuns del uppgick till 2,7 Mkr. Från denna tidpunkt har all flygtrafiken på Gällivarelinjen utförts mot kontant betalning.

I arbetet att uppnå en rekonstruktion har Ackordscentralen på olika sätt försökt stabilisera bolagets ekonomi, vilket bland annat innefattat att minska antalet flygplan. Detta har samtidigt minskat företagets möjligheter att hantera störningar i flygtrafiken.

Onsdagen den 17 maj drabbades Swedline AB av tekniska problem på det flygplan av modell Saab 2000 som trafikerar Gällivarelinjen. Då det saknas reservplan i den egna flottan har bolaget tvingats hyra in externa flygbolag för att klara trafiken. Detta har i sin tur ytterligare försämrat en redan ansträngd ekonomi.

Gällivare kommun fick under tisdagen, av företaget Swedline AB, en ansökan om ett kortfristigt lån på 1 Mkr för att täcka bolagets externa kostnader, i samband med de tekniska problemen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu behandlat ärendet och har beslutat att avslå företagets ansökan.

Anledningen är att enligt kommunallagen har inte kommuner möjligheten att bevilja företagslån, allra minst i ett läge där ett företag är på obestånd. Det andra skälet är att bolaget, som befinner sig under rekonstruktion, redan har en skuld till kommunen som i dagsläget uppgår till 2,7 Mkr.

I rådande läge föreligger ett konkurshot varvid tredje part riskerar att drabbas i form bokade och redan betalda flygbiljetter. Detta faller då under gängse konsumentköplagar och är en fråga för avtalsparterna, dvs Swedline AB och Rikstrafiken, att i förekommande fall hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".