Kulturmöte i Piteå

Unga kräver mer kultur

Det behövs mer satsningar på kultur för unga. Det framgick vid en konferens i Piteå på tisdagen, där ungdomar diskuterade bland annat kulturens betydelse för att få unga att stanna kvar i länet.

En av deltagarna var Jocke Stenman från Kalix.

- Kulturen behöver främjas i Norrbotten och fler utbildningar måste komma hit, till exempel i dans. Kulturen kan göra att ungdomar stannar kvar i länet för det skapar bland annat jobb, säger han.

Konferensen hade ordnats av Landstinget, Piteå kommun och arbetsförmedlingen och bland de som lyssnade var kulturansvariga politiker och tjänstemän. Ungdomarna framförde en lång rad förslag, bland annat att det bör bildas nätverk mellan kulturutövare och att turismen kan ta kulturen mer i anspråk. Kulturarbetare bör också satsa på en större marknad, inte bara den egna orten eller länet för att tjäna pengar.

Mycket beror också på ungdomarna själva, säger Johanna Savaloja från Övertorneå.

- Man måste våga, tro på sig själv och stå på sig. Mn måste också testa sina vingar och våga välja sin väg, säger hon och tycker att det inte finns tillräckligt med kultur för unga i små kommuner.

Klas Wallin från Luleå tror att satsningar på kulturen gör att unga stannar kvar i länet, men det behöver göras mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".