1 av 2
Haparanda stadshus
2 av 2
Haparanda Torget

Direktflyg planeras för Arlanda-Kemi

Det kan bli direktflyg mellan Kemi och Arlanda. Det skulle gynna Haparanda och Torneåområdet. Enligt Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht, s, pågår förhandlingar med flera flygbolag.

Mellan Haparanda och Kemi är det 15 minuters bilresa, jämfört med en och en halv timme mellan Haparanda och Luleå. Ett direktflyg mellan Kemi och Stockholm, Arlanda skulle därför komma att gynna Haparanda-Torneå området.

- Vi för diskussioner med ett antal operatörer och vi räknar med att få igång detta under hösten. Det är visserligen många bitar, som ska på plats, men det tryck, som nu är i Haparanda- och Torneåområdet gör att det finns en stor efterfråga på direktflyg, säger Sven-Erik Bucht.

Enligt honom har man 70 000 invånare på 15 minuters resa från flygplatsen. Något som skulle räcka för att klara kunderlaget för flyget.

- Det finns betydligt mindre orter som har färre invånare och ändå dagliga flygförbindelser. Till exempel Kiruna med drygt 20 000 människor, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".