Kai Koivumaa hoppas vaktförstärkningen kommer att fortsätta. Foto: Jon Hedström.

Nödvändig vaktförstärkning på akuten riskerar att tas bort

Akutmottagningen vid Sunderby sjukhus har sedan i december haft en extra vakt på helgkvällar. Personalen upplever att arbetsmiljön har blivit bättre och mindre orolig. Trots detta har ledningen nu beslutat att dra in förstärkningen.     

Det var många bråk under främst helger som gjorde att akutmottagningen fick en extra vakt i höstas. Normalt jobbar en vakt som ska täcka hela sjukhuset under helgerna. Förstärkningen innebar en extra vakt som bara jobbade i akutmottagningen.
Enligt personalen och platschefen Astrid Rehndal gav den extra satsningen ett bra resultat. Personalen mår bättre och oroligheterna minskade. Hon skulle vilja att det även i fortsättningen fanns förstärkning under framförallt helgerna.


- Det har varit väldigt bra. Vakten har inte behövt göra så många ingripanden, men bara att han funnits på plats har lugnat ner stämningen, säger Astrid Rehndal.


Akutsjukvårdare slagen
Kai Koivumaa som har jobbat på akuten vid Sunderby sjukhus i fem år har flera gånger själv blivit slagen och sparkad på arbetstid. Han säger att vaktförstärkningen verkligen har gett resultat och att alla i personalen verkar vara överens om det.


- Det är ju en trygghet för våran del. Känslan är att det har varit lugnt nu genom att vi har en vakt, bara han visar sig brukar stökiga personer lugna ner sig. Ofta om det händer något är ju polisen också långt borta.


Om ni inte får fortsatt förstärkning kommer ni att gå vidare då?


- Ja det måste vi väl göra, det här är väl ett sätt när det kommer ut i radion, att politikerna och ledningen får veta vad vi tycker, säger Kai Koivumaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".