Haparanda-Tornio

Inget gemensamt polishus på gränsen

Det blir inget gemensamt polishus på gränsen mellan Haparanda och Torneå och orsaken är att det saknas pengar i Finland.

Närpolischef Johannes Jägare i Haparanda säger att ett nytt polishus hade betytt mycket för samarbetet över gränsen.

- Det handlar om att kunna samarbeta på ett mycket praktiskt plan. Om man sitter i ett gemensamt hus träffas man dagligen och kan diskutera framförallt praktiska frågor. Informationen blir då också bättre. I det nya köpcentret på gränsen kommer det att vistas mycket folk och där är det mycket praktiska frågor att lösa för oss genom ett nära samarbete, säger han.

Länspolismästare Seppo Wuori säger att det inte finns pengar på finska sidan att finansiera bygget och nu planeras i stället en renovering av nuvarande polishuset i Haparanda och liknande planer finns i Torneå.

Ett av de viktigaste skälen till ett gemensamt polishus var att de två polismyndigheterna skulle kunna samarbeta ännu bättre, men nu blir det inget nytt polishus.

- Vi kommer att fortsätta att samarbeta som vi gör idag och det fungerar bra, men fördelarna med att sitta tillsammans i ett gemensamt hus tappar vi tyvärr, säger närpolischef Johannes Jägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".