Naturskyddsföreningen anklagar landshövdingen

Naturskyddsföreningen i Luleå kritiserar landshövding Per Ola Eriksson för att han inte värnar tillräckligt om skogen och den biologiska mångfalden.

Ordföranden Lotta Lindgren anklagar honom till och med för att motverka regeringens miljömål om en levande skog.

- När det gäller miljömålen så entusiasmerar han inte på något sätt människor att leva upp till dem. Formellt kan man tycka att han lever upp till regeringens miljömål, men i allt han säger pratar han motsatsen, nämligen att vi inte ska bevara mer skog. Det är inte rimligt av en landshövding. Han är en representant för Norrbotten och den, som sitter inne med mycket makt. Han kan bestämma i vilken utsträckning, som det ska genomföras olika åtgärder. Hans röst betyder mycket och vi vill att han också tar ansvar för miljödelen vad gäller skogen, säger Lotta Lindgren.

Landshövding PO Eriksson säger att kritiken träffar fel.

- Vi har en plan i Länsstyrelsen tillsammans med Skogsstyrelsen för hur vi ska hantera frågorna och det fina är att vi har total enighet bland politikerna i Länsstyrelsens styrelse och Skogsstyrelsen om detta. Vi ska avsätta mer mark och vi ska tala om att vi ska nå miljömålen. Det kommer vi att göra före 2010, säger han och fortsätter:

- För mig gäller helheten. Norrbotten ska vara en attraktiv region och den behöver både en bra naturvård och arbetstillfällen. Vi behöver livskraftiga företag, säger landshövdingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".