Silke Rova-Gläser vid Skattekontoret i Kiruna ska kolla upp företag kring LKABs investeringar och stadsflytten. Foto: Magdalena Martinsson

Investeringsboom i Kiruna granskas

Skatteverket ska nu kolla upp företag som drar sig till investeringarna som är på gång i Kiruna. Till att börja med handlar det om att kontrollera entreprenörerna vid LKAB:s pelletsverksbygge, sedan kommer stadsflytten.

Silke Rova-Gläser har anställts för uppdraget på skattekontoret i Kiruna och hon räknar med att kolla upp flera hundra företag i samband med pelletsverksbygget. Sammanlagt kan det bli flera 1000 körningar i registren eftersom man kommer att kolla företagen med jämna mellanrum.

- Det är många företag som vill vara med och alla är kanske inte seriösa. Risken är att företaget går i konkurs under arbetets gång och det kan göra att bygget försenas, säger Silke Rova-Gläser.

Skatteverkets kallar det för ett samarbete med LKAB och det är i startgroparna.

LKAB får berätta vilka företag de anlitar eller funderar på att anlita - och Skatteverket gör en koll.

- Vi kollar bland annat om företaget har skatteskulder, F-skattsedel, om det är registerat som arbetsgivare och momsregistrerat.

När det sen kommer till att järnvägen, vägen och annat ska flyttas i Kiruna är tanken att skatteverket ska jobba på samma sätt med Banverket, Vägverket och kommunen.

Skatteverket kommer också att ge entreprenörer och underentreprenörer information om vad som gäller.

- På så sätt försöker vi få alla inblandade att göra rätt från början, man slipper en massa oavsiktliga fel, säger Silke Rova-Gläser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".