1 av 2
Karl Petersen (s), kommunalråd Luleå
2 av 2
Maria Salmgren (m). Foto: Niklas Jälén

Kritik mot resepolicy i Luleå

Moderaterna i Luleå kritiserar kommunens riktlinjer för anställdas resor i tjänsten. Det handlar bland annat om krav på cykelhjälm och visst mönsterdjup på de anställdas bildäck.

Gruppledaren Maria Salmgren sa vid måndagens möte med kommunstyrelsens arbets- och personalutskottet att detta handlar om kommunalt överförmynderi.

- Kommunen ställer högre krav på de anställdas resor i tjänsten än vad allmänna riktlinjer gäller för framförande av motorfordon. Här kräver man högre mönsterdjup än vad bilbesiktningen kräver. Kommunen kräver också cykelhjälm, men det finns inga sanktioner, om man inte uppfyller kravet, säger hon.

Redan för ett år sedan behandlade kommunpolitikerna förslaget till resepolicy, men flera ansåg att den var för petig. Nu har den omarbetats och MBL:ats, men folkpartiet och moderaterna är inte nöjda och ärendet går nu vidare till de politiska grupperna.

Kommunalrådet Karl Petersen (s) tycker att detta inte handlar om överförmynderi.

- Jag tycker att det är ganska rimliga krav. Vi skriver att man ska ha hjälm, när man cyklar i tjänsten och det är ett bra sätt att vara föregångare för barnen i Luleå. Visserligen kan jag tycka att det är överdrivet med dessa krav, men om vi kan vara en god förebild för barnen i trafiken så är det inte fel att kommunen tar detta steg, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".