Agneta Granström (mp) folkhälsoråd NLL. Foto Inger Marklund

Örtmedicin blir nytt landstingspiller

Vårdpersonalen inom Norrbottens landsting bör kunna mer om den så kallade komplementära vården och medicinen. Därför att allt fler patienter använder naturläkemedel och alternativa behandlingsmetoder. Det säger Agneta Granström, miljöpartistiskt folkhälsoråd inom landstinget.

På måndagen hölls en första informationsdag för landstingsanställda inom vården.

Landstingsrådet Agneta Granström, säger att det här informationssatsningen riktad till den egna personalen inte har med landstingets höga läkemedelskostnader att göra.

- Är det så att vi kan byta ut ett läkemedel mot en ny manuell behandling, massage exempelvis, då tjänar ju patienten på det.

Massage har ersatt mycket av insomningsmedel när den nyligen kommit in i den vanliga hälso- och sjukvården. Massage används numera också i kognitiv mental behandling , mindfullnessmetodik, för att dämpa smärta och ångest.

Distriktsläkaren Ola Schenström anser att det är mycket positivt att den traditionella skolmedicinen och den alternativa komplementära medicinen möts.

-Det blir en ökad patientsäkerhet. Som det är nu så vet ofta inte läkaren om patienten tar naturläkemedel som kan ha verkningsmekanismer i förhållande till den vanliga medicinen. Det blir en större öppenhet med det nya tänkandet.

Vilka alternativa behandlingar har lyckats bäst?

- Jag säger akupunktur, och det finns mycket inom kinesisk medicin som vi inte känner till.

Jag håller ju fram min egen mentala mindfullnessmetodik som lindrar plågor också förstås. Den vann mark i USA för 25 år sedan och har kommit hit först för nåt år sen, avslutar Ola Schenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".