Arbetstillfällen hotas i Arjeplog

Kommunledningen befarar att över 100 jobb skulle försvinna från orten, att hela gymnasieskolan får slå igen och att en stor befolkningsminskning skulle drabba Arjeplog. Bakgrunden är att Skolverket har föreslagit att biltestutbildningen i Arjeplog inte ska få riksintag från och med nästa år. Kommunledningen har räknat fram vilka konsekvenser ett sånt beslut skulle få och det är en dyster läsning, enligt kommunalrådet Bengt Urban Fransson.

140 jobb skulle försvinna, hela gymnasieskolan får slå igen och befolkningen minskar med över 500 personer. Ja, så drabbas Arjeplogs kommun om regeringen inte ger Biltestgymnasiet riksintag. Det visar beräkningar som kommunen tagit fram.

Skolverket har föreslagit regeringen att BST-programmet, en utbildning som vänder sig till biltestnäringen, från nästa år inte längre ska få ha riksintag. Skulle regeringen gå på skolverkets linje skulle kommunen drabbas av ett rejält bakslag.

- Direkt kopplat till skolan skulle det betyda 40 tjänster bort. Eftersom vi inte skulle kunna behålla en gymnasieutbildning i kommunen så får vi kostnader för att skicka ungdomarna till andra kommuner. För att bekosta det skulle vi få rationalisera bort ytterligare 30 tjänster inom den kommunala sektorn, säger kommunalrådet Bengt-Urban Fransson, (s).

Det räcker dock inte med 70 kommunala tjänster. Beprövade beräkningsmodeller visar att för varje kommunalt jobb som försvinner, försvinner även motsvarande mängd jobb i övrig samhällsservice. Det skulle betyda att totalt 140 jobb skulle försvinna i Arjeplog. Skulle alla, eller en stor del av dom som blir arbetslösa flytta, så skulle den redan negativa utflyttningskurvan dyka rejält brant.

- Vill det sig illa så skulle vi tappa 550 personer i kommunen. Det skulle vara en total katastrof för kommunen. Ekonomi, samhällsservice, i princip allt skulle drabbas om regeringen går på skolverkets linje, säger Bengt-Urban Fransson.

Kommunledningen har redan uppvaktat Ulrica Messing om situationen, men nu ska kommunalrådet även försöka få en träff med skolminister Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".