Försäkringskassan är mest trafiksäkert

Arbetsgivarnas arbete mot riskerna trafiken har förbättrats under det senaste året. Trots det måste fortfarande två av tre arbetsgivare förbättra sitt arbetsmiljöarbete mot riskerna i trafiken. Det visar en sammanställning av Arbetsmiljöverkets 520 inspektioner, som genomfördes i hela landet under en vecka i maj. Motsvarande inspektionsinsats ifjol ledde till att åtta av tio arbetsgivare fick krav. I Norrbotten besöktes totalt 14 arbetsplatser inom stat, landting och kommuner. Av de fick nio arbetsplatser olika krav på ökad säkerhet och förbättrade rutiner.

Den 15-19 maj genomförde Arbetsmiljöverket en riksomfattande kampanj med fokus på trafiksäkerhet. I Norrbotten inspekterades totalt 14 arbetsplatser inom stat, landsting och kommun. Arbetsgivarna fick bland annat svara på frågor om de undersöker och riskbedömmer arbetsförhållandena för de som kör i trafiken. Arbetsmiljöverket menar att ju större kunskaper arbetsgivarna har om riskerna, desto bättre rustade är de att köra säkert och förebygga att olyckor inträffar.

I samband med insatserna runt om i landet har Arbetsmiljöverket också kontrollerat att det finns fungerande rutiner för anmälan till Arbetsmiljöverket av tillbud och olyckor som medfört allvarlig personskada, enligt arbetsmiljöförordningens 2 §. Enligt de ansvariga handläggarna i Luleå finns det en del brister bland arbetsgivarna i Norrbotten.

Den arbetsgivare som inte har fått några anmärkningar vid kontrollerna i Norrbotten är Försäkringskassan.

I hela landet beräknas minst 400 000 personer vara ute i trafiken minst en fjärdedel av sin arbetstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".