1 av 2
Agneta Granström (mp) folkhälsoråd
2 av 2
Monica Carlsson (v) jämställdhetsråd

Landstinget vill satsa på mer jämlik vård

På onsdagen presenterade landstingsledningen sitt förslag till bättre hälso- och sjukvård och det handlar bland annat om bättre bemötande, mer vård via nätet och att hälso- och sjukvården måste bli mer jämlik.

Idag händer det att kvinnor inte får lika bra vård som män, säger jämstäldhetsrådet Monica Carlsson (v).

- Det är ett problem. Det finns exempel på hjärtinfarkt, där den mesta forskningen har bedrivits på unga män. Vi vet vad som händer när de får hjärtinfarkt, men hur ser det ut för kvinnor? Då måste vi kunna ställa rätt diagnos för att kunna ge rätt behandling, annars går det illa. Här gör sjukvården skillnad mellan män och kvinnor, säger hon.

Nu vill landstingsledningen satsa en miljon kronor extra på att hälso- och sjukvården ska bli lika bra för kvinnor som för män. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vill också att de olika sjukhusen profileras ytterligare med egen specialistvård och att olika vårdenheter samarbetar mer så att patienter inte ska behöva bollas fram och tillbaka. Det blir intensivvårdsenheter även i Kiruna och Piteå och det ska bli bättre bemötande av patienter, något som uppmärksammats av patientnämnden.

Sedan ska det blir mer vård via nätet, säger folkhälsorådet, miljöpartisten Agneta Granström.

- Patienten har till exempel med sig en EKG-apparat och stetoskop hemma och utför prover och skickar sedan resultaten till distriktsläkaren via nätet för bedömning. Det här kommer mer och mer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".