Joakim Norman på Rikspolisstyrelsen i Kiruna med det nya vägmärket för automatisk hastighetsövervakning.

De första fast med nya kameror

Rikspolisstyrelsen i Kiruna har nu fångat de 20 första fartsyndarna via de nya automatiska hastighetskamerorna, som monteras upp runt om i landet. Om två månader kommer även bilister i Norrbotten att kunna fångas på bild av kamerorna.

En bild på en fartsyndare har precis skickats från en kamera i Örebro län till handläggaren Joakim Normans dator i Kiruna.

- Det första vi ser är bilden på bilen. Sen klipper jag ut en bild på förarens ansikte och en på registreringsskylten. Och seden jämför vi med bilden på körkortet eller passfotot.

I det här fallet stämmer bilägarens utseende överens med förarens. I andra fall blir det mer jobb att komma fram till vem syndaren är, då letar man bland familjemedlemmar i första hand.

Den här fortköraren kommer så småningom att få bilderna och böter hemskickade.

Från nästa år, när allt är i full gång, räknar Rikspolisstyrelsen med att få in bilder på 200 000 fortkörare per år.

Norrbotten får automatiska kameror på tre sträckor i slutet av augusti. Mellan Kiruna och Svappavaara sätts tio kameror upp. Och kamerorna mellan Boden och Luleå byts ut mot nya, liksom kamerorna mellan Piteå och Luleå.

Vid årsskiftet kommer Rikspolisstyrelsen i Kiruna att ha fördubblats, från dagens 60 anställda till 120. Nyanställda handläggare och poliser kommer att börja var och varannan månad fram tills dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".