Från LKABs nya pelletsverk Kiruna

Byggbom spås hålla i sig

Byggandet i Norrbotten har fördubblats sen 2004. Under förra året ökade byggandet med 60 procent. Och bygginvesteringarna verkar inte ta slut än på flera år.

Sveriges Byggindustrier presenterade på torsdagen en bygg-prognos vid landets absolut största industribygge - det nya pelletsverket i Kiruna.

Enligt prognosen för i år och nästa år är Kiruna i topp och står för 30 procent av allt byggande länet. Andra plats går till Haparanda och Luleå som har 20 procent var. Nu står Norrbotten för fyra procent av allt byggande i landet, och det är mycket, säger Valter Hultén som gjort prognosen.

- Norrbotten hade två procent av byggmarknaden för ett par år sen och med tanke på att investeringarna i övriga landet har ökat mycket är det en väldigt stark ökning när Norrbotten hänger med och samtidigt plockar andelar.

Det är framförallt LKABs nya pelletsverk, bostadsbyggandet i Luleå och nya affärslokaler och hotell i Haparanda som gör det.

Prognosen pekar på att investeringarna planar ut under 2007. Men det är inte slut med det, spår Jan Petschler som är chef för sveriges byggindustrier i Norrbotten.

- Vi kommer att fortsätta på samma höga nivå fyra-fem år till. Sen är det svårt att uttala sig. Men vi vet att vi behöver fler bostäder, infrastruktur och att Kiruna ska flyttas, så mycket byggande blir det.

Det ser alltså stabilt ut flera år framåt, mycket pga Banverkets kommande satsningar på Haparandabanan och Malmbanan.

Men det finns annat också som gör att det behöver byggas mer - för första gången på länge har befolkningen i länet ökat.

- Det betyder att vi behöver fler bostäder och att handeln ökar, säger Jan Petschler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".