Skolbarnen får mindre socker i maten

I nio av tio av landets kommuner har man ansträngt sig för att minska skolbarns eller förskolebarns sockerkonsumtion - vilket också till stor del gäller för länets kommuner. Detta visar en kartläggning av Sveriges Tandläkarförbund som har frågat vad kommunerna faktiskt gör för att förbättra barnens tandhälsa.

Det är under våren som Sveriges Tandläkarförbund skickat ut en webbenkäten riktad till ordförandena i landets 290 kommunstyrelser.

Syftet har varit att få fram fakta om kommunernas insatser för att förbättra barnens måltider och mellanmål i förskola och skola. 229 kommuner, motsvarande 79 procent, har svarat och 12 av Norrbotten 14 kommuner finns bland dom. Luleå och Pajala saknas.

Kartläggningen visar att kommunerna har gett direktiv till förskolorna om att servera mindre sött i mellanmålen.

Även på skolorna finns det numera mindre utbud av sötsaker i kafeterierna.

Den kommun i Norrbotten som gjort mest för att minska barnens sockerkonsumtion är Arjeplog. Där såg man över skolmaten redan för två år sen, säger Märta Lestander som rektor för förskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".