Jobb till förtidspensionär kan spara miljonbelopp

Jobb ger livskvalitet åt psykiskt funktionshindrade. Samtidigt tjänar samhället miljonbelopp. Det visar en färsk rapport som Luleå tekniska universitet gjort på uppdrag av Kommunförbundet i Norrbotten.

Det är i spåren av den så kallade psykiatrireformen från 1995, då kommunerna fick ta över mer ansvar för psykiskt funktionshindrade, som man har gjort denna utvärdering av de här patientgrupperna.

Ett anpassat jobb åt en 40-årig förtidspensionär kan ge tre och en halv miljon kronor plus för samhället, och samtidigt ett bättre liv för den enskilda personen.

Luleå tekniska universitets Staffan Johansson, nationalekonom och hans utredningsgrupp har själva reagerat på svaren de fick in från patienterna i Boden och Luleå som omfattades av undersökningen ( ca 130 svarade).

- Vi har träffat personer som skulle kunna betala för att få ett jobb till och med!

- Dessa personer ropar efter jobb, men får inte en chans på arbetsmarknaden. I dag står 70 procent av de psykiskt funktionshindrade utanför all sysselsättning.

Han menar att om man satte in olika insatser, så skulle minst var fjärde av dem kunna komma in i arbete.

- Nu vet vi till exempel att 20 procent av schizofrena personer blir helt friska. Dom är ofta sjuka i ungdomen. Om en av fyra kommer tillbaka till arbetsmarknaden på halvtid, mellan 40-65 år, skulle det ge 860 000 till samhället. För att inte tala om vad det ger till personen att arbeta, säger Staffan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".