Ny tjänst av Skatteverket i Kiruna

Skatteverket har inrättat en helt ny tjänst med placering i Kiruna. Tjänsten ska vara en kontaktperson för fastighetsägarna i Kiruna och Malmberget som tvingas sälja eller flytta sina hus när gruvbrytningen behöver plats.

Skatteverket vill hjälpa till så att alla göra rätt med skatten redan från början. I Malmberget är just nu cirka 160 villor på väg att flyttas eller säljas.

-Jag tycker att det är positiv att myndigheten stöttar oss som är fastighetsägare vid försäljningen. Det kan ju uppstå komplikationer som annars kan få efterverkningar, säger Lars Tano, en av villaägarna i Malmberget.

Villaägarna på Elevhemsområdet har alltså två alternativ: att sälja sitt hus till LKAB eller låta flytta det.

Alternativen innebär olika konsekvenser för beskattning. Vid försäljning måste detta redovisas i deklarationen och betalas skatt för försäljningen. Flyttas huset innebär det ingen kapitalbeskattning om man inte får någon kontantersättning. De som har sålt eller kommer att sälja sina hus blir personligen kontaktade av Skatteverket.

-Vi vill ha reda på så mycket som möjligt och då är det positivt att ha någon att bolla frågorna med direkt mot Skatteverket, säger Lars Tano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".