Självmord vanligare bland renskötare

Förra året upptäckte forskare att självmord är en vanligare dödsorsak bland renskötande samer, än bland icke-samer i Sverige. Nu har forskare undersökt orsakerna, genom samtal och intervjuer i en sameby i norra Sverige, där flera unga renskötare tog sitt liv för något år sen.

Renskötaren Ola Hanersk från Porjus är en av dem som förlorat en kompis, som tog sitt liv.

- Jag kan mycket väl tänka mig att livet som renskötare kan spela in. Det gör ju inte saken lättare, säger han.

Vad var det som hände med din andra kompis?

- Jag hade en kompis som åkte på en hjärnblödning för inte alltför länge sedan. Det är väl så att stressen blir för stor, säger Ola Hanersk.

Dålig ekonomi
Forskarna kan se att det är de unga killarna som har pressen att föra renskötsel-arvet vidare.

Eftersom de oftast kan meka med skotrar och orkar köra de många milen som krävs i jobbet. Många har dålig ekonomi, då det blivit dyrare, sedan skidor byttes ut mot fordon.

Tjejerna tar mer del i samhället
Medan de unga tjejerna pluggar, tjänar mer pengar och pysslar med renskötseln vid sidan om, så hamnar killarna utanför övriga samhället.

- De kanske inte vet hur de ska bete sig när de träffar de här tjejerna som har gått i skolan och läser på universitet, medan de själva sitter på skotern mest hela tiden. Plus att du inte har pengar, du har inte råd att göra saker som andra ungdomar har. Om man lägger ihop allt detta då är det inte svårt att förstå att en del ger upp, säger Lars Jakobsson som är en av forskarna vid Norrlands universitetssjukhus.

Inte samma press på tjejer
Det finns 900 renskötselföretag i Sverige. De flesta drivs av män. Nu börjar forskarna annonsera i samisk media efter samer som vill ha hjälp.

16-åriga renskötaren Hanna Persson från Vuollerim förstår killarnas situation.

- En tjej har inte samma press på sig att hon ska klara av yrket. Jag skulle bli tokig av att sitta ensam i en koja hur länge som helst, säger hon.

Erica Larsson
erica.larsson@sr.se

Mer om den press som unga samer känner och vad som orsakat de många självmorden i P3-programmet Front kl 11.03 -13.00 på måndag den 5 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista